Of je nu dol bent op schaken of er helemaal geen verstand van heb. Deze serie is een aanrader voor iedere bingewatcher. Een serie over talent, vechten voor je dromen en vrouwenemancipatie, maar ook over verslaving en eenzaamheid. De serie The Queen’s Gambit is een Netflix Origineel en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Tevis uit 1983, die zelf competitief schaakte in zijn jeugd.

The Queen’s Gambit

De serie bestaat uit acht delen. Alleen het eerste deel speelt zich volledig af in het weeshuis, waar Beth een aantal jaar heeft gewoond. Op haar negende belandde Beth (Elizabeth Harmon) in een weeshuis. Ze is een vrij rustig en onzichtbaar meisje. Wanneer ze de borstels van het bord moet uitkloppen in de kelder bij de conciërge komt ze voor het eerst in aanraking met het schaken. In eerste instantie wilt Meneer Shaibel niet met haar spelen, omdat ze een meisje is, maar Beth staat erop. Mr. Shaibel leert Beth schaken, maar het blijkt al snel dat Beth een natuurtalent is.

Bekijk hier de trailer van The Queen’s Gambit:

De rol van Beth Harmon wordt vertolkt door Anya Taylor-Joy. Daarnaast zijn ook acteurs en actrices, zoals Marielle Heller, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster en Jacob Fortune-Lloyd te zien in de mini-serie van Netflix.

Mijn recensie:

Ik ben de serie gaan kijken zonder enige vooronderzoek. Ik heb de aflevering gewoon aangezet en had geen idee waar het over ging en wat ik kon verwachten. Persoonlijk heb ik altijd een fascinatie gehad voor het schaken, ook al heb ik het spel nooit echt begrepen. Tenminste, ik zal niet zo snel een potje winnen. Stiekem ben ik een beetje verliefd geworden op het personage Beth Harmon. Ze geeft een bepaalde elegantie aan het schaken. Ze geeft het spel flair. Ik word soms wel een beetje boos op haar. Ze is verslaafd aan de kalmeringspillen en later grijpt ze iedere keer naar de drank. Ze is echt verslaafd en je merkt bij haar echt de afkickverschijnselen als ze hier even geen toegang tot heeft.

Het is een mooie serie die je echt kunt bingewatchen. Zelf miste ik een beetje de vrouwenemancipatie uit die tijd. Ze is een van de eerste vrouwelijke grootmeesters uit het Schaken, maar wordt na haar eerste overwinning gelijk al geaccepteerd. In die tijd ging dat allemaal niet zo soepeltjes.

Beoordeling: 8,5/10